Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΡΟΜΟΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ

Σχετικά με την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής και τη μετεκλογική στάση της σοσιαλδημοκρατίας




Τόσο θλιβεροί...
«Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκύπτουν και δύο αστερίσκοι, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι, βεβαίως, συγκρίσιμα μεγέθη ένα ιστορικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, με ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, όπως η Χρυσή Αυγή. Η ηγεσία του ΚΚΕ, αγνοώντας την ιστορικότητα της συγκυρίας, ακολουθεί μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή ενός περίκλειστου κάστρου. Η γραμμή αυτή είναι το λιγότερο ιστορικός αναχρονισμός. Το νεοναζιστικό αγκάθι υπάρχει κίνδυνος να γίνει απόστημα αν δεν αντιμετωπιστεί με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους» («Αυγή», 26/5/2014).

Από τη θεωρία των «άκρων» στη θεωρία των «αστερίσκων»; Στο ίδιο τσουβάλι λοιπόν ΚΚΕ και ΧΑ - παρά τη σημείωση για ξεκάρφωμα ότι δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη! Τόσο θλιβεροί!

Γέννημα της «βουβής αγανάκτησης»;


«Η άνοδος των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της βουβής αγανάκτησης των λαών για τις πολιτικές που εφαρμόζονται παντού και την κρίση αντιπροσώπευσης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πολιτικά συστήματα στην Ευρώπη (...) Και εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία που ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο στις εκλογές, γιατί ένα κομμάτι αυτής της κρίσης αντιπροσώπευσης δεν αφήνει να διοχετευτεί σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά επίπεδα αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα...»

Τα παραπάνω επικίνδυνα και πλήρως αποπροσανατολιστικά ανέφερε, σε σχέση με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχων μορφωμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας.

Πίσω από τέτοιες αναλύσεις, περί «αποτελέσματος της βουβής αγανάκτησης των λαών» και της «κρίσης αντιπροσώπευσης», συσκοτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας μορφωμάτων, όπως η ΧΑ, αποκρύβεται το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις είναι γνήσια παιδιά του καπιταλιστικού συστήματος, ότι αξιοποιούνται πολλαπλά από την αστική τάξη ως προκεχωρημένα φυλάκια εξυπηρέτησης των συμφερόντων της, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων κ.ο.κ.

Δεν είδε, τάχα, ο νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις του ντόπιου κεφαλαίου με τη Χρυσή Αυγή; Δεν είδε, π.χ., τις επανειλημμένες προτάσεις της στη Βουλή για αύξηση των προνομίων των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου; Δεν είδε τα «δουλεμπορικά» γραφεία που έστησε, δεν είδε τις σχέσεις της με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως, π.χ., τους μεγαλοεργολάβους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Δεν έχουν δει στον ΣΥΡΙΖΑ, άραγε, τις διασυνδέσεις της ΧΑ με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής; Οχι... Είπαμε, όλα είναι αποτέλεσμα της «βουβής αγανάκτησης των λαών» και της «κρίσης αντιπροσώπευσης»...

Γι' αυτό αυτή η ανάλυση είναι επικίνδυνη, αφού συσκοτίζει ότι το αντιδραστικό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της ΧΑ δεν είναι «δικό της», ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, το μίσος στο εργατικό κίνημα, ο λαϊκισμός, ο αντικομμουνισμός δεν είναι ιδέες και αντιλήψεις που η ίδια πρωτοπροέβαλλε αλλά θέσεις και απόψεις ζυμωμένες σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα μέσα στο πλαίσιο των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του δικομματισμού παλιότερα. Μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γαλουχήθηκε το φασιστικό μόρφωμα καιμε την αποδυνάμωση των παλιών εταίρων του δικομματισμού αυτές οι τάσεις απελευθερώθηκαν, πρώτα με το ΛΑΟΣ και μετά με τη ΧΑ.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, άλλωστε, ότι στο έδαφος που καλλιέργησαν δυνάμεις της θολής «αντιμνημονιακής» ρητορείας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που άφηναν στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία των λαϊκών προβλημάτων, την εξουσία του κεφαλαίου, που υιοθετούσαν τη λογική «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», ήρθαν και πάτησαν οι χρυσαυγίτες, εντεταλμένοι της ντόπιας αστικής τάξης, με τον «αντιμνημονιακό» τους μανδύα και με τα βολικότατα για τα μονοπώλια δημαγωγικά τους συνθήματα περί «κλεπτοκρατίας», «τοκογλύφων», «κλεφτών πολιτικών»...

Είναι, όμως, αποπροσανατολιστικός και ο ισχυρισμός του Γ. Κατρούγκαλου ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να εναποτεθεί από το λαό στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιασδήποτε άλλης δύναμης που υπερασπίζεται την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αποπροσανατολιστικός γιατί σε αυτόν ακριβώς το καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στο δρόμο που στηρίζει η ΕΕ, στους μηχανισμούς της εξουσίας του κεφαλαίου βασίζεται η άνθιση των φασιστικών μορφωμάτων.

Σε αντίθεση με τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό που σηκώνουν τα αστικά ΜΜΕ και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης γύρω από τη ΧΑ, ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι μόνο η μαζική πάλη του μπορεί να αποκαλύπτει και απονομιμοποιήσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της, μόνο η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, η Λαϊκή Συμμαχία, που στόχο έχει να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει ναζιστικά μορφώματα, όπως η δολοφονική Χρυσή Αυγή, μπορεί να ξεριζώσει οριστικά και τελεσίδικα το ναζισμό.

Σχετικά με την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής και την αισχρή στάση των αστικών ΜΜΕ

Τη φουσκώνει το σύστημα... .

Πολύ κλάμα έπεσε στα αστικά ΜΜΕ όλη τη βδομάδα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Πανελλαδικά, όμως, στις Περιφέρειες ήταν πίσω από το ΚΚΕ. Ολη τη βδομάδα κυριάρχησε στα αστικά ΜΜΕ, στο όνομα ερμηνείας του φαινομένου. Ταυτόχρονα, ξέσπασε το αλισβερίσι με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και ποιος θα τις καρπωθεί σε Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής. Δόθηκε η δυνατότητα στο εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα να το παίζει ρυθμιστής. Τι καλύτερη απόδειξη ότι το σύστημα προβάλλει το ναζιστικό μόρφωμα ως ένα από τα εργαλεία του για τη στήριξη του συστήματος κόντρα στο εργατικό κίνημα, βοηθώντας το να συσπειρώνει δυνάμεις;

Πουθενά το ΚΚΕ...


Σε χτεσινό ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ακούστηκε πως το ναζιστικό μόρφωμα έχει υψηλά ποσοστά εκεί όπου παραδοσιακά το ΚΚΕ είχε δύναμη τα προηγούμενα χρόνιαΔεν είναι η πρώτη φορά που σκόπιμα επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιλέγουν τους φασίστες.

Η αλήθεια, βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτή και την απάντηση την έδωσε το ίδιο το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ. Συγκεκριμένα, ο Ηλ. Νικολακόπουλος, κατά την παρουσίαση στοιχείων για τη Χρυσή Αυγή και το από ποια κόμματα πήρε ψηφοφόρους και αύξησε τα ποσοστά της, ανέφερε: Η Χρυσή Αυγή πήρε 14% από τον ΛΑ.Ο.Σ., 8% από ΝΔ, 8% από ΑΝΕΛ, 4% από ΠΑΣΟΚ και 2,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πουθενά το ΚΚΕ, λοιπόν, στην ανάλυση των ψηφοφόρων που ψήφισαν Χρυσή Αυγή...

Οσον αφορά δε τα στοιχεία για δήμους, όπως Καισαριανή, Πετρούπολη και Περιστέρι, που επικαλείται το ρεπορτάζ του ΜΕΓΚΑ για να δείξει ότι περιοχές που παραδοσιακά ψηφίζουν ΚΚΕ, πάνε στη Χρυσή Αυγή, παραθέτουμε τα αποτελέσματα των προχτεσινών ευρωεκλογών:

Καισαριανή: ΚΚΕ 12,24% - Χρυσή Αυγή 9,33%.
Πετρούπολη: ΚΚΕ 11,07% - Χρυσή Αυγή 9,03%.
Περιστέρι: ΚΚΕ 9,89% - Χρυσή Αυγή 9,63%.

Από πού ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή;

Με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνεχίζει μερίδα των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να αναπαράγει τη φιλολογία ότι εκεί που παραδοσιακά είχε δύναμη το ΚΚΕ τώρα ανεβαίνουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Το επιχείρημα που προβάλλουν, ότι δήθεν «ο εργατόκοσμος που στήριζε το ΚΚΕ δεν μπορεί πλέον να εκφραστεί στο Κόμμα και πάει στη Χρυσή Αυγή», είναι εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ.

Τα ίδια τα στοιχεία το δείχνουν. Και όχι μόνο τα σημερινά. Θυμίζουμε ότι για τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι αναλύσεις που παρουσιάζουν ειδικοί στα αστικά Μέσα δείχνουν ότι: Η Χρυσή Αυγή πήρε 14% από τον ΛΑ.Ο.Σ., 8% από ΝΔ, 8% από ΑΝΕΛ, 4% από ΠΑΣΟΚ και 2,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πουθενά δεν υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων του Κόμματος προς τα φασιστοειδή.

Θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα για να δείξουμε ότι αυτό δεν ισχύει ούτε και διαχρονικά. Παίρνουμε λοιπόν στοιχεία από τις εκλογές του 2000 μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2014. Ας δούμε τι προκύπτει ενδεικτικά για περιοχές από τη Β' Αθήνας και τη Β' Πειραιά, όπου εμφανίζεται ενισχυμένη η Χρυσή Αυγή.
***
Στο Πέραμα στις ευρωεκλογές 2014 πήραν: ΚΚΕ 8,6%, Χρυσή Αυγή 13,7%, ΝΔ 15,8% και ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 4,8%.

Τον Ιούνη του 2012 στις εθνικές εκλογές είχαν πάρει: ΚΚΕ 6,18%, ΧΑ 10,91%, και ΝΔ 19,37%.

Το ΚΚΕ δηλαδή ανέβηκε τώρα κατά 2,5 μονάδες. Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε 3 μονάδες. Η ΝΔ έπεσε 3,5 μονάδες... Είναι προφανές ότι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν στη Χρυσή Αυγή.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΚΚΕ είχε 12,1%. Η Χρυσή Αυγή 0,5%. Ο ΛΑ.Ο.Σ. όμως είχε 7,56%, το ΠΑΣΟΚ 44,3% και η ΝΔ 24,7%. Είναι προφανές ποιες είναι οι όμορες μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες έχει αντλήσει ψήφους η Χρυσή Αυγή... Από το 2009 έως το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 40 ποσοστιαίες μονάδες και η ΝΔ 9,5 μονάδες. Και βέβαια υπήρχε και ο ΛΑ.Ο.Σ. με το 7,5% που στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε 3,06%.

Στις εθνικές εκλογές του 2007, στις εθνικές εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2000 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί είχαν ποσοστά που αθροιστικά έφταναν ακόμα και το 80%! Δηλαδή έχουν απώλεια που φτάνει το 60,5%.

Επίσης, στις εκλογές του 2007 ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε 5,15%, ενώ το 2004 είχε 2,91%.
***
Στο Αιγάλεω στις ευρωεκλογές 2014 πήραν: ΚΚΕ 9,48%, Χρυσή Αυγή 9,9%, ΝΔ 15,1% και ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 5,99%.

Τον Ιούνη του 2012 στις εθνικές εκλογές είχαν πάρει: ΚΚΕ 6,77%, ΧΑ 7,85%, και ΝΔ 19,1%. Το ΚΚΕ δηλαδή ανέβηκε τώρα περίπου 3 μονάδες. Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε 2 μονάδες. Η ΝΔ έπεσε 4 μονάδες... Είναι και πάλι οφθαλμοφανές τι μετακινήσεις και από πού προς τα πού έγιναν.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΚΚΕ είχε 13,15%. Η Χρυσή Αυγή 0,5%. Ο ΛΑ.Ο.Σ. όμως είχε 6,96%, το ΠΑΣΟΚ 44,21% και η ΝΔ 22,4%. Από το 2009 έως το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχασε 39 ποσοστιαίες μονάδες και η ΝΔ 7 μονάδες, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. από το 6,96% του 2009, στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε 2,31%.

Στις εθνικές εκλογές του 2007, στις εθνικές εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2000 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί είχαν ποσοστά που αθροιστικά έφταναν μέχρι και 72% (2007 - 61%, 2004 - 72%, 2000 - 72%.)

Στις εκλογές του 2007 ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε 5,1%, ενώ το 2004 είχε 3,06%.
***
Στην Καισαριανή στις ευρωεκλογές 2014 πήραν: ΚΚΕ 12,24%, Χρυσή Αυγή 9,3%, ΝΔ 17,87% και ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 6,43%.

Τον Ιούνη του 2012 στις εθνικές εκλογές είχαν πάρει: ΚΚΕ 9,51%, ΧΑ 8,62%, και ΝΔ 21,21%. Και σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, το ΚΚΕ ανέβηκε περίπου 3 μονάδες. Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε περίπου 1 μονάδα. Η ΝΔ έπεσε 3,5 μονάδες...

Στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΚΚΕ είχε 16,97%. Η Χρυσή Αυγή 0,39%. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε πάρει 9,4%! Το ΠΑΣΟΚ 37% και η ΝΔ 21,41%. Από το 2009 έως το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχασε 31 ποσοστιαίες μονάδες και η ΝΔ 3,5 μονάδες. Και βέβαια υπήρχε και ο ΛΑ.Ο.Σ. με το 9,4% που στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε 2,16%.

Στις εθνικές εκλογές του 2007, στις εθνικές εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2000 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί είχαν ποσοστά που αθροιστικά έφταναν μέχρι και 72,3% (2007 - 61,5%, 2004 - 71,3%, 2000 - 72,3%.)

Στις εκλογές του 2007 ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε 5,84%, ενώ το 2004 είχε 3,07%.
* * *
Εν κατακλείδι, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και ιστορικό παράδειγμα που δεν επιβεβαιώνει σε καμία περίπτωση ότι όπου ανεβαίνουν τα εκλογικά ποσοστά των φασιστών, πέφτουν τα ποσοστά των κομμουνιστών ή το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, την περίοδο 1928 - 1933, σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, ΚΚ Γερμανίας και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα είχαν παράλληλη άνοδο: Το 1928: ΚΚΓ 10,6% - Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα 2,6%. Το 1930: ΚΚΓ 13,1% - Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα 18,3%. Τον Ιούλη του 1932: ΚΚΓ 14,3% - Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα 37,3%. Το Νοέμβρη του 1932: ΚΚΓ 16,9% - Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα 33,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου