Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΗ η ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ


Εχει μαλλιάσει η γλώσσα των Κομμουνιστών εδω και δεκαετίες για την Αντισεισμική Προστασία της χώρας ! Τι Ερωτήσεις στην Βουλή ,τι επερωτήσεις ,τι προτάσεις Νόμων ,εχουν καταθέσει είναι απίστευτο ! Οπως απίστευτη είναι και η αδιαφορία και η εγκληματική αδράνεια των Κυβερνήσεων ,οι οποίες τα χρόνια της κρίσης έχουν εξελιχθεί σε φορείς διάλυσης και των όποιων υποδομών και υπηρεσιών υπήρχαν .Μετα απο καποιο τραγικό γεγονός τρέχουν να συμμαζεψουν τα ασυμμαζευτα ,ανακοινώνοντας υποκριτικά "νεα" μέτρα κάθε φορά .Μετρα "κοροιδια" και σταχτη στα ματια του Λαου ,οσο δεν αποφασιζει αυτός να πάρει ζωή και πατρίδα στα χερια του .


«Μπαράζ» σεισμών αναστάτωσε το τελευταίο χρονικό διάστημα την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο. Η Τριχωνίδα, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα και η Αμαλιάδα, διαδοχικά, «κουνήθηκαν» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Μπορεί, οι υλικές ζημιές να ήταν ελάχιστες και, ευτυχώς, να μην υπήρξαν θύματα, ωστόσο, και πάλι, αναδείχτηκε η ανάγκη ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας της χώρας, μιας από τις πλέον σεισμογενείς της Ευρώπης.
«Η τραγική αντίφαση», σημειώνει το ΚΚΕ στις θέσεις του για την αντισεισμική προστασία, «που εκδηλώνεται σήμερα στη χώρα μας και μάλιστα με δραματικό τρόπο, προκύπτει, από τη μια πλευρά, από τη βεβαιότητα του σεισμού που οπωσδήποτε θα συμβεί και από την άλλη από την αναλγησία της γενικότερης πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, με την οποία αντιμετωπίζεται ηαντισεισμική προστασία της χώρας, η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της, αλλά και οι επιπτώσεις που οι σεισμοί προκαλούν».
Στην Ελλάδα, κάθε 1,5 χρόνο υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, πάνω από 6 ρίχτερ, κάθε δύο χρόνια, γίνεται κι ένας σεισμός με νεκρούς, ενώ, εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη λειψή αντισεισμική προστασία είναι τεράστιες.



Ο ΟργανισμόςΑντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο αρμόδιος φορέας για τηναντισεισμική προστασία, φυτοζωεί, με ελάχιστα κονδύλια, από τις κυβερνήσεις, τα οποία καλύπτουν μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης επιστημονικού έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό της επιχορήγησης για το 2006 ήταν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και το 2005 και μειωμένο σε σχέση με αυτό του 2004.
Επιπλέον, το ΤΕΕ παρουσιάζοντας το Μάη του 2005 τα αποτελέσματα του Ειδικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης των Υφιστάμενων Κτιρίων, σημείωνε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αντισεισμικήςθωράκισης των κατασκευών. Το 75% των υφιστάμενων ιδιωτικών κτιρίων, σύμφωνα με το ΤΕΕ, έχουν χτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με παλιότερους κανονισμούς, που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις αντισεισμικής προστασίας. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει για το 65% των δημόσιων κτιρίων και το 55% των σχολικών κτιρίων.
Το ΚΚΕ, έχει προτείνει δέσμη μέτρων για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και μέτρα άμεσης απόδοσης. Ανάμεσα σε αυτά, προτείνει:


  • Eurokinissi
    Ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διάφορων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.
  • Δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.
  • Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Προστασία και ανάπτυξη ελεύθερων χώρων.
  • Ελεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Ελεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια) αλλά και των χώρων όπου διασκεδάζει η νεολαία.
  • Συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής που ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Εκσυγχρονισμό, ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου