Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 201 εργατών, ενώ εκατοντάδες άλλοι εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο.

Η εταιρία «SOMA Komur Isletmeleri A.S.» που ανήκει το ορυχείο, έχει εγκληματικές ευθύνες καθώς δεν έπαιρνε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, αλλά και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η χρησιμοποίηση των υπεργολάβων και η ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους για να παράγουν όσο το δυνατό περισσότερα μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, η αγαστή συνεργασία της διοίκησης της εταιρίας SOMA ( και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) με την κυβέρνηση της Τουρκίας, εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης».
Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος.

Σημερα οι Τουρκοι συντροφοι πενθουν, πενθουν τους Νεκρους της Εργατικης Ταξης.
Δεν ήταν «ατύχημα» ή «φυσική καταστροφή», αλλά ένα προαναγγελθέν από καιρό εργοδοτικό έγκλημα, το δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 201 εργατών. Οι διασυνδέσεις της εταιρείας «SOMA Komur Isletmeleri A.S.» με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο υπεύθυνος λειτουργίας του ορυχείου φέρεται να είναι σύζυγος δημοτικής συμβούλου με το κυβερνών κόμμα στο δήμο της πόλης) φαίνεται πως «έκρυβαν κάτω από το χαλί» της εξουσίας πάνω από 10 περιπτώσεις παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλούς λειτουργίας του ορυχείου (όπως μαρτυρούν ισάριθμα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια) μετατρέποντάς το σε ανήλιαγο τάφο, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, για εκατοντάδες εργάτες…


Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - 14.5.2014
Είναι σαφές ότι οι ανθρακωρύχοι στο Soma έχουν πέσει θύματα για τη μεγιστοποίηση των κερδών των αφεντικών. Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος στους τομείς εργασίας με μια σειρά από δολοφονίες.
Λιμάνια, ναυπηγεία, κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία, εξόρυξη ... ΑΡΚΕΤΑ!
Είναι έκπληξη που όλοι οι κανόνες ασφαλείας έχουν παραβιαστεί σ' αυτό το ορυχείο;
Είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχές, όλη την ημέρα προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο των εργατών και τη σημερινή κατάσταση στο ορυχείο;
Ή μήπως είναι μια έκπληξη ότι το ορυχείο είναι ιδιωτικοποιημένο;
Πολίτες,
Αδέλφια Εργάτες,
Δεν μπορούμε ν' αφήσουμε αυτό να περάσει, λέγοντας "Η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα σε αυτή τη χώρα", ενώ οι άνθρωποι μας σφαγιάζονται. Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, η άγνοια και η απάθεια δηλώνουν έλλειψη ανθρωπιάς.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας καλεί το λαό να σταθεί αλληλέγγυος με τους εργαζομένους των ορυχείων και να αναλάβει δράση για να φέρει τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Δύο μέτρα μπορούν να ληφθούν άμεσα:
Ένα: Σε όλους τους τομείς στους οποίους ο θάνατος είναι αχαλίνωτος, η ασφάλεια στην εργασία θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο επιτροπών που θα σχηματιστούν από επιστήμονες, μηχανικούς και εργαζόμενους. Στα αφεντικά και τους διευθυντές τους, που έχουν χάσει την ανθρωπιά τους και είναι τυφλωμένοι από τα χρήματα δεν μπορούν να ανατίθενται οι ζωές μας.
Δύο:Η ιδιωτικοποίηση στον τομέα των ορυχείων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ορυχεία θα πρέπει να εθνικοποιηθούν.
Αν δεν δράσουμε, θα υποστηρίζουμε μόνο στα λόγια, ότι εκατοντάδες εργάτες έχουν σκοτωθεί άδοξα.

Αλλά αν το κάνουμε πράξη, οι ανθρακωρύχοι στο Soma θα μετατραπούν σε ήρωες που θυσιάστηκαν για να σώσουν άλλους αδελφούς τους από τον όλεθρο της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου