Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Βρείτε αν δικαιούστε να ψηφίσετε την Κυριακή: Σαμαράς 2011 ή Τσίπρας 2014;

QUIZ: Μπορείς να ξεχωρίσεις το Σαμαρά του 2011 από τον Τσίπρα του 2014;
Το ερωτηματολόγιο που θα 'πρεπε να μοιράζεται στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή, αποκλειστικά στοLuben
...μαζέψαμε δέκα αποσπάσματα από ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά το 2011, και του Αλέξη Τσίπρα φέτος το 2014. Και τα ανακατέψαμε, κρύψαμε το όνομα του ομιλητή και σε προσκαλούμε στο παρακατω πείραμα: μπορείς να μαντέψεις ποιος είπε το καθένα; Και οι δύο είπαν τα παρακάτω (στα οποία δεν έχουμε αλλάξει ούτε λέξη) ενώ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και απείχαν ελάχιστα από το να πάρουν τα κλειδιά του κράτους – πράγμα το οποίο φυσικά μπορείς να ερμηνεύσεις όπως σε βολεύει, ανάλογα με τη γνώμη που ήδη είχες για τον καθένα τους, γαμάτο;;

Καλή επιτυχία λοιπόν και, αν πετύχεις λιγότερα από πέντε, πλιζ μην πας καν να ψηφίσεις:

1. Ερώτηση

Τα νούμερα μας δικαιώνουν αλλά – δυστυχώς – αυτό δεν είναι προς συμφέρον της Ελλάδας. Είναι τρομερό να βλέπεις να επαληθεύεται η πρόβλεψή σου ότι η χώρα σου θα στραγγιχτεί. Ο ελληνικός λαός δεν βλέπει κανένα φως στην άκρη του τούνελ… είναι σαν να σου ζητούν να βαδίσεις στην Σαχάρα χωρίς ελπίδα.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

2. Ερώτηση

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα, όπως μια εταιρία «υπό εκκαθάριση»… Δεν καταλαβαίνει ότι οι χώρες δεν είναι εταιρίες! Μια εταιρία, κι αν ακόμα πτωχεύσει, τους υπαλλήλους της που θα μείνουν άνεργοι, θα τους αναλάβει το κράτος. Μια χώρα που την οδηγούν σε «εκκαθάριση», ποιος θα την αναλάβει; Μια εταιρία που «εκκαθαρίζεται», κρατά ένα «κέλυφος», το οποίο το πουλά για να καλύψει μέρος των οφειλών της. Μια χώρα, όμως, δεν μπορεί να πουληθεί σαν «κέλυφος». Μια χώρα δεν «εκκαθαρίζεται», δεν κλείνει, δεν τεμαχίζεται, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται!

Σαμαράς 2011

Τσίπρας 2014

3. Ερώτηση

(…) κι όποιος τολμήσει να καλύψει αυτό το κενό, με ένα όραμα για την Ελλάδα διαφορετικό, αλλά και με λύσεις πρακτικές, δέχεται τα συντονισμένα «πυρά» όλων των οπαδών του Μνημονίου. Που όσο πάνε και λιγοστεύουν. Αλλά και όσο λιγοστεύουν, γίνονται και πιο επιθετικοί.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

4. Ερώτηση

Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. 40 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Μετά τη διέσυραν και την ενέπλεξαν σε περιπέτειες. Και στο τέλος κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να παρουσιάζονται ως εγγυητές της διάσωσης.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

5. Ερώτηση

Aυτό είναι το αντικείμενο του αγώνα μας για το χρέος, δίπλα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Επίσης διεκδικούμε, για ένα εύλογο διάστημα και εώς ότου ανακάμψουμε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι δαπάνες για την κοινωνική αποκατάσταση να μην εγγράφονται στο έλλειμμα. Για μας λοιπόν πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο εργαζόμενος και πρώτα η πατρίδα μας, μέσα σε μια Ευρώπη που θέλουμε να είναι Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε γιατί τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης. Πρώτα Έλληνες, αξιοπρεπώς εργαζόμενοι, για να είμαστε Ευρωπαίοι.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

6. Ερώτηση

Επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει απ’ όσους προσυπέγραψαν το λάθος, απ’ όσους δεν αντιστέκονται σε πιέσεις κι απ’ όσους καταφεύγουν σε συνεχείς εκβιασμούς του λαού.

Επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο απ’ όσους ξέρουν που πατάνε, ξέρουν που πάνε, ξέρουν να διεκδικούν το δίκιο τους, να αντιστέκονται στις πιέσεις και να προωθούν το δημόσιο συμφέρον.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

7. Ερώτηση

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στα πραγματικά προβλήματα, την ώρα που εσείς σκαρφίζεστε διάφορα τεχνητά διλήμματα, άλλοτε αποπροσανατολιστικά, άλλοτε διχαστικά κι άλλοτε επιζήμια για τη Δημοκρατία. Και δεν σκέπτεστε ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος. Και ήδη η απελπισία ξεχειλίζει στις πλατείες και γίνεται οργή! Σας πέρασε από το μυαλό, ότι όσο διατηρούνται τα αδιέξοδα και η απελπισία του κόσμου, ακόμα κι αν τους βάλετε το πιο σωστό δίλημμα, μπορεί να το απορρίψουν; Και τότε τι θα γίνει; Νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τον κόσμο που βρίσκεται ήδη στους δρόμους; Δεν θα τους ξεγελάσετε. Πάτε να τους εκτονώσετε κι αντίθετα θα τους εξαγριώσετε! Ακριβώς, επειδή θα ξέρουν ότι το κάνετε για να τους ξεγελάσετε.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

8. Ερώτηση

Εμείς λοιπόν ονειρευόμαστε μια νέα Ελλάδα. Και θα χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τη νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που δεν θα κουβαλά τα χρέη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητη και περήφανη. Μια νέα Ελλάδα δημοκρατική στην οποία θα είναι αυτονόητη η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Τώρα ήρθε η ώρα που όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε. Και θα το κάνουμε. Χτίζουμε την νέα Ελλάδα.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014


9. Ερώτηση

Η οικονομική κρίση που περνά σήμερα η Πατρίδα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας άλλης βαθύτερης κρίσης.Της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε και λειτούργησε μετά τη Μεταπολίτευση. Προτού καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

10. Ερώτηση
Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, είμαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό. Και εμείς θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαια λύση. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν μπορεί να πετύχει τόσο μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σαμαράς 2011
Τσίπρας 2014

***
Κλίμακα LR
Από 9 ως 10 σωστές απαντήσεις: καλώς τον σύντροφο στο κόμμα!
Από 6 ως 8 σωστές απαντήσεις: χρειάζεσαι περισσότερη ενημέρωση και σκέψη πριν ψηφίσεις
5 σωστές απαντήσεις: είσαι λίγο επικίνδυνος ως ψηφοφόρος, για να μη σου πω ως πολίτης...
Λιγότερες από 5 σωστές απαντήσεις: Μείνε μακριά. Έτσι κι αλλιώς θα το ρίξεις στο γάμο του καραγκιόζη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου